THAIKEITTIÖ

Monimuotoisen thaikeittiön perusta on thairiisi, jota höystetään tulisilla curreilla (เเกง kaeng), kasviksilla ja kalalla tai äyriäisillä. Ruoka perustuu vahvoihin makuihin kuten limettimehuun, sitruunaruohoon ja tuoreeseen korianteriin, kolmikko jonka yhdistelmä antaa thai-ruualle sen ominaisen maun. Thai-ruoka tunnetaan myös tulisuudestaan, erityisesti pienistä torpedon muotoisista chilipippureista nimeltä phrik khii nuu (พริกขี้หนู, kirjaimellisesti "hiirenpapanachili"), sillä chilin käyttö on ollut kuumassa ilmastossa perinteinen keino säilyttää ruoka syömäkelpoisena.


Perusmakuja on viisi: makea, hapanimelä, katkera, suolainen ja polttava. Suolasirottimen ja ketsupin sijasta käytetään maustekastikkeita, kuten kalakastiketta ja chilikastiketta. Ruokailuvälineinä käytetään lusikkaa ja haarukkaa, joista ensimmäistä käytetään pääasiallisesti. Etniset thait syövät puikoilla lähinnä vain nuudeleita. Leipä ja maitotuotteet ovat länsimaisina varsin uusia tulokkaita.

Thai-ruuan klassikoihin kuuluvat:
Phat thai (ผัดไทย), ohuita riisinuudeleita paistettu lisukkeineen tamarindikastikkeessa.
Tom yam kung (ต้มยำกุ้ง), kenties kaikista kuuluisin ruoka, eli hapan sitruunaruoholla ja galangal-juurella maustettu katkarapukeitto. Usein hyvin tulista.

Kaeng daeng (เเกงเเดง, punainen curry) eli kaeng phet (เเกงเผ็ด tulinen curry) ovat nimiensä mukaisesti punaista ja tulista. Syödään usein grillatulla ankalla (kaeng pet yaang เเกงเป็ดย่าง).
Kaeng khio-waan (เเกงเขียวหวาน), eli makea vihreä curry, on kookospohjainen curry, josta löytyy sitruunaruohoa ja kaffir-limettiä. Usein punaista miedompi.

Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Thaikeittiö