Japani

japanese-cuisine.jpg

Japanilainen keittotaito (jap. 日本料理, nihonryōri tai jap. 和食, washoku) viittaa perinteiseen japanilaiseen ruokaan, jota syötiin ennen kansallisen eristyneisyyden vaiheen loppua (1868). Laajemmassa merkityksessä washoku voi käsittää myös ruokia, joiden ainesosat tai valmistusmenetelmät lainattiin viimeistään Meiji-kaudella Japaniin ulkomailta, mutta joista kehittyi leimallisesti japanilaistyylisiä ruokalajeja jo sata vuotta sitten (esimerkiksi tempura ja sukiyaki).

Perinteisiin ruokalajeihin ja suuntauksiin nähden japanilaisen nykykeittiön määritteleminen on vaikeaa, sillä viimeisimmän vuosisadan aikana arkiruoka on monipuolistunut ja ottanut runsaasti vaikutteita länsimaisista ruokakulttuureista. Tämä näkyy esimerkiksi ravintola- ja pikaruoissa, kuten maustepussin kanssa yksittäispakatuissa nuudeleissa, jotka ovat levinneet maailmalle ja Suomeen saakka.

Ruoka-aineet ovat Japanissa korkealaatuisia. Paikalliset uskovat tämän vaikuttavan siihen, että japanilaiset ovat pitkäikäisempiä kuin muiden maiden asukkaat. Japanilaiset ovat varsin tiedostavia kuluttajia, kun on kyse ruoan ostamisesta, valmistamisesta ja syömisestä. Myös ruoan tuoksuun ja esteettisiin puoliin, kuten esillepanoon eli tarjoiluastioihin sekä ruoan asetteluun, kiinnitetään yleensä enemmän huomiota kuin länsimaissa. Paikalliset sekä alueelliset ja vuodenaikaan liittyvät sesongin herkut ovat kotimaanmatkailun vetonauloja.

Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Japanilainen_keittiö