Intia

Intialainen keittiö kattaa laajan ja väkirikkaan Intian hyvin monenlaiset maantieteelliset ja ilmastolliset olot, pitkän historian sekä useita uskontoja ja kulttuureja. Tämän vuoksi Intiassa voidaan sanoa olevan useita ruokakulttuureita. Intialaiselle ruoalle on tyypillistä suurten alueellisten erojen lisäksi runsas mausteiden käyttö ja uskontojen määräämät rajoitukset. Intian ruokakulttuuri on saanut aikojen kuluessa vaikutteita etenkin maan vallanneilta moguleilta, mutta myös arabeilta, iranilaisilta ja kiinalaisilta.

Uskonnon vaikutus ja kasvissyönti
Uskonnoista intialaiseen ruokaan vaikuttavat eniten hindulaisuus ja islam. Hindulaisuus kieltää naudanlihan syönnin, ja Intian eteläosien sekä Gujaratin hindut noudattavat tiukkaa kasvisruokavaliota. Vuonna 2006 intialaisista oli kasvissyöjiä tai laktovegetaristeja 31 prosenttia ja lakto-ovo-vegetaristeja 9 prosenttia, naiset ja iäkkäät useammin kuin miehet ja nuoret. Uskonnollisista hinduista kasvissyöjiä oli 43 prosenttia ja sekulaareista 28 prosenttia. Islam kieltää muslimeilta sianlihan. Monissa Intian osavaltioissa naudanlihan käyttö ravinnoksi on laitonta. Maaliskuussa 2015 kieltolaki astui voimaan Maharashtran osavaltiossa, ja hindunationalistinen BJP-puolue pyrkii levittämään kiellon koko Intian alueelle. Intiassa teurastajat ovat pääasiassa muslimeja, ja kielto vaikuttaa heidän elinkeinoonsa kielteisesti.

Mausteet
Intialaisen aterian katsotaan olevan tasapainoinen, kun se sisältää kaikkia kuutta perusmakua: makea, hapan, suolainen, mausteinen tai kirpeä, karvas ja jumoava. Maku intialaiseen ruokaan saadaan ennen kaikkea mausteista, joista tärkeimpiä ovat chilipaprikat, sinapinsiemenet, roomankumina, kurkuma, sarviapila, inkivääri, korianteri ja hajupihka. Jälkiruokien suosituimpia mausteita ovat kardemumma, kaneli, muskottipähkinä ja sahrami. Intialaisiin ruokiin käytetään usein myös jogurttia ja kermaa, sipulia ja valkosipulia, kookosrasvaa, gheetä, seesamiöljyä, sinappiöljyä ja oliiviöljyä.

Ruokalajeja
Palkokasvit ovat Intiassa suosittuja, etenkin linssit, kikherneet, kidneypavut, mustasilmäpavut ja mungopavut. Linsseistä valmistettu ruoka dal on pohjoisessa sakeaa ja etelässä keittomaista. Arvostetuin riisilajike Intiassa on basmati, juhlatilaisuuksissa käytettävä lajike, jota viljellään Dehra Dunin laaksossa Himalajan juurella. Intialaisia leipiä on monenlaisia, kuten veteen leivottu ja paistolaatalla paistettu vehnäleipä (chapati tai roti), voilla voideltu chapati (ghilli), uppopaistettu chapati (puri, poori tai luchi), uppopaistettu ja täytetty kachori tai uunissa paistettu naan. Yleinen intialainen kasvisateria thali sisältää esimerkiksi kasviscurryja, höysteitä, leipää ja riisiä. Sitä nautitaan thali-metallilautaselta ja kulhoista, ja joskus banaaninlehdeltä. Etelä-Intian tärkein pikkuateria masala dosa on riisikreppiin kääritty peruna-kasviscurry. Muita suosittuja hiukopaloja ovat muun muassa uppopaistettu taikinaan kääritty liharuoka samosa ja hernejauhoista ja kasviksista tehty pakora. Intialaiset jälkiruoat tehdään usein maidosta, kuten erilaiset vanukkaat. Intian hedelmävalikoima on hyvin runsas. Intialaisen aterian päätteeksi pureskellaan joskus mausteseosta nimeltä paan.

Lähde: https://fi.wikipedia.org/wiki/Intialainen_keittiö